Οι γονείς και τα Μαθηματικά

Είστε οι μόνοι που έχετε τη δύναμη να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δείξουν ενδιαφέρον για τα μαθηματικά από τις πολύ μικρές ηλικίες των 3 ετών. Γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά σας εμπιστεύονται απεριόριστα, σας μιμούνται και επιζητούν όσο τίποτα να κάνετε πράγματα μαζί. Επιπλέον, νιώθουν ιδιαίτερα περήφανα όταν έχουν ακολουθήσει κάποια “οδηγία” που τους δώσατε, ακόμα και αν αυτή αφορά κάποιο παιχνίδι. Νιώθουν δυνατά και ασφαλή. Νιώθουν οτι βήμα βήμα κατακτούν τον κόσμο.

Βασιστείτε στο καθημερινό σας περιβάλλον και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να παρατηρήσουν τα ίδια την σπουδαιότητα των μαθηματικών στην ζωή του ανθρώπου. Υποστηρίξτε τα ενεργά ώστε να ανακαλύψουν την αξία των μαθηματικών στην καθημερινότητά τους. Ξεκινήστε να παίζετε μαζί τους και προσπαθήστε να τους μεταφέρετε γνώση χωρίς καν να το καταλαβαίνουν!

Το να μπορείς να σκέφτεσαι με μαθηματικό τρόπο είναι μία βασική δεξιότητα που θα χρησιμοποιεί το κάθε παιδί, αργότερα ως έφηβος αλλά πολύ περισσότερο ως ενήλικας για τη λήψη αποφάσεων και την αξιολόγηση κινδύνων. Τα μαθηματικά εξάλλου αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό τομέα.  

Μιλήστε στα παιδιά σας για τα επαγγέλματα που χρησιμοποιούν τα μαθηματικά

Ποια όμως είναι τα κυριότερα σημεία άρνησης των παιδιών για τα μαθηματικά καθώς μεγαλώνουν:

1. Τα μαθηματικά είναι Ψυχρά. Ορισμένοι από τους μικρούς μαθητές αλλά και εφήβους χαρακτηρίζουν τα μαθηματικά ως μια ψυχρή επιστήμη. 

2. Τα μαθηματικά είναι ακατανόητα. Αρκετά είναι τα παιδιά που μπερδεύονται με τύπους και εξισώσεις καθώς η αλυσίδα της γνώσης τους κάπου έχει σπάσει και δεν έχουν τον τρόπο να παρέμβουν και να την επιδιορθώσουν. 

3. Ποια η χρησιμότητα των μαθηματικών; Είναι ίσως η πιο δημοφιλής ερώτηση των μαθηματικών. Τα παιδιά αναρωτιούνται που θα χρησιμοποιήσουν όσα μαθαίνουν στα στη ζωή τους.

Είναι λογικό οι μαθητές να μην μπορούν να καταλάβουν την σπουδαιότητα των μαθηματικών. Επίσης θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας απαρχαιωμένες τεχνικές που απαιτούν από το μαθητή να μάθει κάτι χωρίς να καταλαβαίνει την αξία του. Η στάση των γονιών προς τα μαθηματικά είναι και η κινητήριος δύναμη των παιδιών να επηρεαστούν θετικά. 

Μιλήστε στα παιδιά σας για τα επαγγέλματα που χρησιμοποιούν τα μαθηματικά. Η επιστήμη των υπολογιστών για παράδειγμα δεν θα ήταν ίδια αν δεν είχε αναπτυχθεί η μαθηματική επιστήμη. Η φαρμακολογία χρησιμοποιεί μαθηματικά – στατιστική ώστε να προσδιορίσει την δραστικότητα των φαρμάκων.

Υπάρχουν αρκετά μαθηματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια στο ίντερνετ που θα βοηθήσουν ώστε να ενισχυθεί το ενδιαφέρων των παιδιών σας για τα μαθηματικά. Όπως επίσης σημαντικό βοήθημα αποτελούν εστιασμένα ντοκιμαντέρ όπως για τον Αϊνσταιν, Άλαν Τούριγκ κτλ

Η καθημερινή 15 λεπτη συμμετοχή στα Φύλλα ΕΜπειρίας του projectmath θα δώσει στο παιδί σας την δυνατότητα να κατανοήσει εύκολα και γρήγορα τα μαθηματικά. 

Μπορείτε σήμερα να δηλώσετε συμμετοχή στο 2102201825 ή στο projectmath.gr ώστε να δοκιμάσετε το σύστημα projectmath για 2 εβδομάδες δωρεάν. Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα οικονομικά της οικογένειας. Δοκιμάστε να υπολογίσετε μαζί του τους τόκους από τις καταθέσεις σας ή αυτούς του τραπεζικού σας δανείου. Ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος ή του φπα αποτελεί επίσης μία ωραία σπαζοκεφαλιά που δείχνει έμπρακτα στο παιδί ότι τα μαθηματικά βρίσκονται παντού. Τέλος, το παιχνίδι της αποταμίευσης είναι πάντα ένα καλό εκπαιδευτικό παιχνίδι με πολλαπλό κέρδος για τα παιδιά. Μαθαίνω και κερδίζω!