Μαθηματικά για…γονείς και παιδιά!

Μια από τις πιο βασικές μαθηματικές δεξιότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, είναι αυτή της καταμέτρησης. Όταν ένα παιδί “βλέπει” αριθμούς σε ομάδες μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να θυμάται τις ομάδες αυτές και σε δεύτερο χρόνο, ιδιαίτερα όταν τις συνδέσει με κάποιο τρόπο.

Προκειμένου να συμβάλλει ένας γονέας στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μετρήσει από οποιονδήποτε μέχρι οποιονδήποτε αριθμό εμπρός και προς τα πίσω, αρχικά ξεκινώντας από το 0 και μετρώντας ανα ένα (δηλαδή 0, 1, 2, κλπ…) και στη συνέχεια ξεκινώντας για παράδειγμα από το 25 (δηλαδή 25, 26, 27, 28 κλπ…) ή και ανάποδα (δηλαδή 30,29, 28, 27 κλπ…). Μην ψάχνετε να βρείτε την κατάλληλη στιγμή…Είστε στο αυτοκίνητο; Μετρήστε τα αυτοκίνητα που σας προσπερνούν ή τα αυτοκίνητα που έχουν χρώμα κόκκινο. Είστε στο σούπερ μάρκετ; Μετρήστε τα προϊόντα που αγοράζετε. Περπατάτε; Μετρήστε τα δέντρα που συναντάτε!

Μια πρώτη ομαδοποίηση που μπορεί να εφαρμοστεί από μικρές ηλικίες είναι η καταμέτρηση ανά δύο. Πρόκειται για ένα οικείο άκουσμα καθώς στο σχολείο είναι ο πιο συχνός τρόπος που οι δασκάλες τα καταμετρούν με τους συμμαθητές τους μετά από διάλειμμα ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Επομένως δοκιμάστε 2, 4, 6, κλπ…

Ένα δεύτερο συχνό άκουσμα – ιδίως αν υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια, ξαδέρφια ή φίλοι – είναι η καταμέτρηση ανά πέντε που τη συναντάμε όταν παίζουμε κρυφτό! Παίξτε κρυφτό μαζί τους και τολμήστε να μετρήσετε αντί για από το 1 μέχρι το 10 από το 5 μέχρι το 100 (δηλαδή 5, 10, 15, κλπ…). Θα εκπλαγείτε!

Μία ακόμα εύκολη καταμέτρηση είναι ανά δέκα, με την οποία μάλιστα μπορείτε να τους φέρετε και σε μια πρώτη επαφή με τα χαρτονομίσματα των 10€ και να μετρήσετε μέχρι το 100 (δηλαδή 10, 20, 30 κλπ…)

Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά βιώνουν τη μάθηση με τη μορφή παιχνιδιού, αρχίζουν να αγαπούν τα μαθηματικά γιατί τα κατανοούν και νιώθουν οτι τους χρησιμεύουν στην καθημερινότητά τους. Είναι ένας τρόπος να μοιραστείτε μαζί τους ευχάριστες στιγμές, να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις και να πυροδοτήσετε τη λαχτάρα τους να σας επαναλαμβάνουν όσα εσείς θα τους έχετε μάθει!