Γιατί ξεχνάμε τόσο γρήγορα; Είναι φυσιολογικό;

Σύμφωνα με τον Γερμανό ψυχολόγο Hermann Ebbinghaus, ο οποίος πρωτοστάτησε στην πειραματική μελέτη της μνήμης και είναι γνωστός για την ανακάλυψη της καμπύλης λήθης, ναι,  είναι απολύτως φυσιολογικό. 

Τα ευρήματά του διαμόρφωσαν έναν δείκτη, γνωστό ως καμπύλη λήθης, ο οποίος απεικονίζει οτι μετά τα πρώτα 20 λεπτά που έχουμε λάβει μια πληροφορία, έχουμε συγκρατήσει μόλις το 58% και κάτω από το μισό μετά την πρώτη ώρα. 

Αυτή η πραγματικότητα ωστόσο μπορεί να μεταβληθεί όταν μελετάμε την πληροφορία που θέλουμε ξανά και ξανά και την κάνουμε επανάληψη σε συγκεκριμένα διαστήματα, ωστε να περάσει από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μνήμη του εγκεφάλου μας. Η θεωρία αυτή ονομάζεται επίδραση της κατανεμημένης επανάληψης, σύμφωνα με την οποία συγκρατούμε αυτά που μαθαίνουμε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Η καμπύλη λήθης, απεικονίζει οτι μετά τα πρώτα 20 λεπτά που έχουμε λάβει μια πληροφορία, έχουμε συγκρατήσει μόλις το 58% και κάτω από το μισό μετά την πρώτη ώρα. 

Η κατανεμημένη τεχνική της επανάληψης για τη βραχυχρόνια αποθήκευση πληροφοριών προϋποθέτει την πρώτη επανάληψη αμέσως μετά τη λήψη της πληροφορίας, τη δεύτερη μετά από 20 λεπτά, την τρίτη μετά από 6 – 8 ώρες, την τέταρτη στο τέλος του 24ώρου.

Αντίθετα, προκειμένου να συγκρατήσουμε πληροφορίες στη μακροχρόνια μνήμη βοηθούν περισσότερο οι επαναλήψεις με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Συστήνεται η πρώτη επανάληψη αμέσως μετά τη λήψη της πληροφορίας, η δεύτερη μετά από μισή ώρα, η τρίτη μετά από μια μέρα, η τέταρτη μετά από 2 – 3 εβδομάδες και η πέμπτη μετά από 2 – 3 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *